FOGALMAK

Konteó: Az összeesküvés-elmélet vagy más néven konteó olyan közéleti álláspont, amely feltételezi, hogy részben vagy egészében feltáratlan vagy indokolatlannak látszó események, cselekmények mögött egy általa megnevezett csoport áll. Az összeesküvés-elméletek híveit konspiracionistáknak, míg azokat, akik elfogadják az események hivatalos változatát, konvencionalistáknak nevezzük.

A chemtrail (chemical trail azaz vegyi csík) egy összeesküvés-elmélet, melynek hívei azt állítják, hogy a chemtrail-repülőgépek titokban mérgező vegyi anyagokat permeteznek, melyek megmérgezik és butítják a lakosságot. Az időjárás-befolyásolást és a pszichológiai manipulációt is időnként célként említik az elmélet hívei.

Fake: hamis, hamisítvány, utánzat, koholmány

A hoax: „beugratás”, „megtévesztés”, „átverés”, „álhír”. Leggyakrabban az e-mailben terjedő álhírek különféle változatait jelöli, bár az átverés gyakran kiegészül honlapokkal, illetve nem ritkán az írott sajtó vagy a tévé is hajlamos átvenni.

A natív hirdetés egy valamilyen médiaterméken megjelenő fizetett hirdetés, ami mind formailag, mind tartalmilag a lehető legjobban beépül a kontextusát képező platform szerkesztett környezetébe.

Áltudomány: áltudománynak (pszeudotudománynak) az olyan gondolatokat, eszmerendszereket, elgondolásokat nevezzük, amelyeket (mai) művelőik tudományként határoznak meg, de a tudomány fogalmának nem felelnek meg. (Leggyakoribb hibájuk az empirikus igazolás hiánya.)

Áldokumentumfilm: a mockumentary vagy magyarul áldokumentumfilm (angol mock = kicsúfolni + documentary = dokumentumfilm szavak keresztezéséből) a komédia egyik műfaja, amelyben úgy vesznek fel dolgokat, és olyan témájú filmeket készítenek, hogy azok valódi dokumentumfilmnek látszódjanak, mintha az a szituációs komédia be akarna tényleg mutatni valamit, pedig itt pont az ellenkezőjét teszik.

Bujtatott reklám: Olyan reklám, ami nincs feltétlenül a középpontban, nem mindig vesszük észre őket, és inkább a tudatalattinkra hat.

Information laundering (információ-mosás): Az a jelenség, amikor a hamis és félrevezető tartalmak a másodkezű hírközvetítés nyomán belépnek a mainstream média sztrádájára, és hír addig terjed a legkülönbözőbb hálózatok és keresőmotorok szerverein, amíg “gyakorlatilag tisztára mosódik”, a nyilvános diskurzus legitimált egységeivé válhatnak.

ostension: legendák valóra válásának jelensége. A folyamatnak három fajtája van. Ha valaki szándékosan játszik el egy legendát, pseudo-ostensionről beszélünk. Proto-ostension esetén valaki úgy mesél el egy létező legendát, mintha az személyesen vele történt volna. Végül quasi-ostension akkor áll elő, amikor megtörtént eseményeket értelmezünk félre egy fejünkben élő legenda miatt. A háromfajta jelenség eredménye tehát sorrendben: csínytevés, hazugság és tévedés.

Facebookos átverések (Lásd még itt)
Phising / adathalászat
Az adathalászok eltulajdonítják a Facebook felhasználói fiókot. A felhasználót egy ál bejelentkezési oldalra csalják, megszerzik a belépési adatokat. A csalók az adatok birtokában átveszik a hatalmat a Facebook fiók felett.
Malware / spyware
Arra biztatják a felhasználót, hogy kattintson néhány linkre, vagy másoljon be egy kódot a kereső mezőjébe, aminek hatására elindul egy rosszindulatú kód, például vírus, féreg- vagy trójai program letöltése, és begyűjthetik adatainkat, feltörhetik a különböző fiókjainkat, átvehetik a hatalmat a számítógépünk felett.
Klikk- és lájkhalászat
Arra biztatják a felhasználót, hogy kattintson egy olyan tartalomra, amelyet ismerősei már megnéztek. Ezek után egy olyan Facebook oldalra kerül, ahol ismételten kattintania kell, látszólag azért, hogy például igazolja nagykorúságát, ám ez a második kattintás aktivál egy kódot, ami automatikusan kirakja saját üzenőfalára is az eredeti tartalmat.
Feliratkozás
Céljuk, hogy a felhasználó feliratkozzon valamilyen szolgáltatásra, majd a program módosítja személyes adatait. Az illetőt olyan oldalakra irányítják, amelyek bekérik telefonszámát vagy bankkártyájának számát.
Emelt díjas és romantikus átverések
Arra próbálják rávenni a Facebook felhasználót, hogy küldjön pénzt egy lottónyeremény felvételéhez, vegyen meg egy nem létező terméket, csatlakozzon egy piramis játékhoz, esetleg segítsen egy olyan facebookos ismerősön (vagy ismeretlen szép hölgyön), aki nagy bajban van.

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81ltudom%C3%A1ny
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mockumentary
http://virusirto.blog.hu/2012/02/01/kalauz_a_facebookos_atveresekhez
https://mashol.net/2017/02/08/informacios-hiteltelenseg-avagy-hogyan-valnak-a-valos-hirek-valotlanna/
http://www.urbanlegends.hu/2005/05/spermas-gyros-es-ostension/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s