Fake

Az egyértelműen a felhasználók átverésére alapozó oldalból egyre több van a neten, ráadásul ezek egy része egyre komolyabb látogatottsággal rendelkezik. Időnként mi is beszámolunk a gyorsan terjedő kamu híreikről – ilyen volt például a sorkatonaság visszaállitása, a Facebook magyarországi bezárása, a kómából felébredt Schumacher videója vagy a  kötelező szombati munkanap bevezetése.

Schumacher felkelt a kómából kamu hír:

Michael Schumacher nem őszült meg, és sajnos nem is ébredt fel a kómából. Az Érdekes Világ nevű oldal által közzétett hír, amely szerint egy kattintás után megnézhető “Schumacher első interjú videója, [melyben] megőszült és elöregedett az arca!” kamu.

Az oldal tartalmának megtekintéséhez egy kattintást kérnek tőlünk az üzemeltetők, de ha valaki kattint, akkor több váratlan dolog is történik. Egyrészt természetesen nem jelenik meg az ígért videóinterjú, csak egy évekkel ezelőtt készített (akkor vicces) kép arról, hogy milyen lenne az autóversenyző öregen. Másrészt viszont aki kattint, az egyúttal belájkolja az üzemeltetők Facebookos-oldalát, másrészt megosztja falán az álhírt – ezzel is terjesztve a hoaxot.

 

Nem lesz Facebook Magyarországon kamu hír:

Lassan szokásosnak mondható, hogy ismét elkezdett terjedni Facebookon a közösségi oldal lekapcsolásáról szóló hír. A Hírszabadság című, önbevallása szerint is álhíres blogon ezúttal nem az olvasható, hogy az egész Facebookot lekapcsolják, hanem hogy “külföldi források szerint Mark Zuckerberg nem akar Magyarországon Facebookot üzemeltetni”.

Az oldal egy pozíció nélküli, Jonathan James névre keresztelt megszólalót is idéz, aki szerint ilyen kevés felhasználóra, mint Magyarországon van, nem éri meg biztosítani az üzemeltetést. “Nagy változás van készülőben, és ennek érdekében meg kell tennünk ezeket a lépéseket.”

A 2013. december 10-i leállásról szóló hír természetesen ezúttal is kamu.

 

A sorkatonaság visszaállítása kamu hír:

Az “igaz, mert bemondta a tévé” beidegződés kihasználása és néhány hatásos mondat elég ahhoz, hogy meg lehessen vezetni az olvasókat – ezt teszi a Hírszabadság névre hallgató weboldal is. Ez az oldal számolt be például a Facebook két hét múlva esedékes magyarországi bezárásáról, ma pedig a hazai sorkatonai szolgálat január 1-jei visszaállításáról írt álhíre keltett hatalmas visszhangot és rengeteg megosztást a Facebookon és úgy általában a neten.

Az oldal üzemeltetői trükkösek, mert bár a Hírcsárdával ellentétben teljesen igaznak látszó, hivatalosan megfogalmazott módon teszik közzé a híreket, a szájt jobb alsó sarkában egyértelműen látszik a leleplező rész: “A Hírszabadság weboldal fiktív híreket kreál az olvasók számára szórakoztatás céljából, így az itt olvasható történetek csak az agy szüleményei, nincsen valóságalapjuk. Aki a weboldalunkon olvasgat, tartalmat oszt meg, automatikusan elfogadja, hogy ez az oldal szórakoztatás céljából jött létre, nem pedig rémhír terjesztésként.” Ezt azonban alighanem kevesen olvassák már el.

Az oldal mögötti “üzleti modell” lényegét a sokakat érintő témákban írt álhírekkel való látogatottság-generálás adhatja, a Hírszabadságon kettő, a Google rendszerében elhelyezett hirdetés is látható, melynek lekattintása folyamatosan pénzt termel a néhány hetenként, azaz nagyon kis energiát befektető szövegíróknak.

 

forrás: hvg.hu

 

 

 

Advertisements