Védekezés

Ha már elhittük, akkor legalább megbízható forrásból ellenőrizni kell.

 

Internet hoax: Az ún. hoaxok iránt a múltban csak az olvasók szűk rétege érdeklődött, mára a politikai propaganda és a hibrid háború eszközei lettek. Az alternatív tények terjesztése képes befolyásolni megváltoztatni a közvéleményt.

 

A felmérések szerint az internettel kapcsolatos felhasználói panaszok száma csupán 2008 és 2009 között 30%-kal nőtt. Az átverések körülbelül 65%-a az USA-ból származik, míg 10,5% az Egyesült Királyságban, további 7,5% pedig Nigériában látta meg a napvilágot. Akárcsak a vírusok a való életben, hálózatról hálózatra terjednek.

 

A kamuhíreknek rengeteg típusa van, ami megtéveszthet minket, mint például a paródiák, csaló tartalmak, félrevezető tartalom, kitalált tartalom, stb.
Pongyola újságírás Paródia Provokáció Passzió Pártosság. Profit. Politikai befolyás Propaganda. Ezek terjedése sokszor a megosztás miatt van, mert a legtöbb ember nem néz utána hogy igaz-e a hír vagy nem. Emellett még az újságírók is be szokták csapni az olvasókat rengeteg eszközzel, mint például: csaló cím, trükközés a számokkal, nem-történetek használata, állítások komoly bizonyíték nélkül.

 

Az ilyen oldalak sajátja, hogy az ott járóktól még egy kattintást kérnek a tartalom megtekintéséhez. Legtöbbször nem mutatják meg az ígért dolgokat. Viszont a kattintással mi magunk is megosztjuk a hülyeséget saját facebookos üzenőfalunkon. Néha tényleg megmutatják a tartalmat, de közben tudtunk nélkül azért spamelnek a falunkra.

 

Rengeteg olyan szolgáltatás van, amellyel bármilyen oldal bármelyik cikkét könnyedén át lehet alakítani álhírré. Ilyenkor a létrehozott klónoldal látványelemeinek jelentős része az eredeti oldalról származik, így az áloldal megszólalásig hasonlít az igazira, felismerni viszont mindegyiket pontosan ugyanolyan könnyen lehet. Elég, ha csak megnézed a böngésződ címsávját, azt a mezőt ahova be szoktad írni az elérni kívánt honlapok címét. Ha ott nem a látszólagos oldal domainje (fő webcíme) szerepel, akkor bármilyen megjelenést is látsz magad előtt, azt nem a te általad jól ismert oldal írta.
A kamuhírek ellen viszont lehet védekezni és van rá rengeteg javaslat, hogy mit tegyünk, hogy meg győződjünk arról, hogy ez egy kamuhír-e vagy sem. Még mielőtt megosztanánk a hírt gondolkodjunk el az adott infón, ellenőrizzük más forrásból is, ahhoz keressünk megbízható forrásokat, mert két/tíz/ezer ugyanazt szajkózó oldal sem feltétlenül igazol egy adott infót, végül, ha bebizonyosodik, hogy kamuhírről van szó, akkor azt hagyjuk ott vagy figyelmeztessük a többi olvasót.

Advertisements